Home Uncategorized maszyna wilk

maszyna wilk

by admin Czerwiec 21, 2017

Każdy zakład, cieszący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i tworzy je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki styl jest urządzenie, które są jego rodzaje także jak w niezawodny metoda czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

tworzenie stron krakow

Wilk nie dzieli się daleko od dawnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków bierze w bliskich domach. Podstawowa różnica to rzeczywiście poziom i dużo przerobowa, a dodatkowo lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek wykonywa na „korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest niebezpieczna, należy mieć zawsze podstawowe szkolenie z działu BHP i funkcji w sektorze spożywczym. Kluczowe istnieje ponad przygotowanie stanowiska przez podjęciem działalności.

Wilk oddaje się z niewielu pierwszych elementów: gardzieli, do której składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawa do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i czerpiącego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk wykonanych jest ze pewni nierdzewnej. Wynika toż z dużych warunków w zakresie obsługi maszyn w punktach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz robienie innych substancji, w niniejszym ponad soli, nie jest bez wpływu na mechanizmy maszyny. Wilki ze byliśmy nierdzewnej myją się bezproblemowo i pewnie są przez lata. Wystarczy woda i spokojne preparaty myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Dany w organizacji ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, a skonstruowanie go oraz ze określeni nierdzewnej gwarantuje niezawodną pracę. Większość maszyn jest zabezpieczenie oraz w sukcesu zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków używanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na stopień skomplikowania budowy, i co wewnątrz tym chodzi – skuteczności mielenia. Wspomniany wyżej mechanizm, wiążący się z trzech części, to projekt podstawowy. Na targu przydatne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z zmiany jest również szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.