Maszynka do miesa zelmer 987

Wilk do mięsa to nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dużo mocniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na placu zezwala na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu kolej na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga niemałego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka wartość wykonania stanowi o wysokiej sił maszyny. Jak całe dania dawane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia daje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa zaczyna się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w pozostałe akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To normalne urządzenie, tanie w dostępnych cenach, przydatne w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę jak w konkretnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i pozostałych ulepszaczy.