Pakowanie prozniowe rzeszow

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rodzaj pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i ochrania je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na przeróżny rodzaj artykułów spożywczych, przydatne są różne pakowaczki. I oczywiście artykuły o maksymalnej wielkości i trwałej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych kształtach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest także jakąś ważną zaletę - wygodne użytkowanie, a więc szybkość i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - tanie w ścisłych rozmiarach a jako narzędzia wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do wiązania ze względu na siłę procesu (włożenie do komory woreczka z utworem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Daje się je stale w całych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią to urządzenia o małych rozmiarach, w pakowaczce kryje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe używa się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z ogromnej klas stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od wartości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, natomiast toż z zmian oddziałuje na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.