Produkcja czekolady zabierzow

Czekolada jest samym spośród najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, ukazuje się ją w moc wersjach. W niemal wszystkim sklepie można dostać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Ciekawa jest zarazem czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym etapem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, oraz w rezultatu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tego jaki wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w procesie automatycznym. Po przejściu tych procesów przedstawia ona postać sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się również na ciepło jak również na mokro. Proces konszowania na ciepło jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.