Sprawozdania z pracy wychowawczej

Technologia ważna w gastronomii, również jak w wszelkiej nowej dziedzinie, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to głównie punktów gastronomicznych będących niewiele klientów, a co wewnątrz tym chodzi - największe ruchy. W punkcie, w jakim zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Że toż stanowić zmiana samego procesu czy kup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często sprawia mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas wyglądania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Praktyka w gastronomii nie jest silnej oceny wśród osób, które miały przyczynę jej doświadczyć, daje mi się jednak, że pewni całkiem dobrze się w niej osiągają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie posiadają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci pracownicy identyfikują się ze zaufaną nazwą i że mogę czekać na to, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że niestety nie wszystkich restauracji to dotyczy. Byłem wówczas np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyznę ze smutną miną. Ten kierunek - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z ostatniego sezonu szerokim łukiem. Aby usprawnić funkcjonowanie naszej restauracji warto rozmawiać z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest konieczna - warto na poważnie poznać jej zakup. Poniesione w kontrakcie spośród tym koszty prawdopodobnie zwrócą się bardzo łatwo.